Ustaw jako startową  |     |   Zaloguj się
     

    Swiat-Pogody

    Udany sezon ogórkowy

    Sierpień był miesiącem zbiorów nie tylko zbóż, owoców, ale przede wszystkim ogórków. Warzywa te zawierają sole mineralne, działają pozytywnie na regenerację organizmu, a także mają zbawienny wpływ na cerę. Ogórki gruntowe mają różną wielkość, zależnie od odmiany i fazy zbioru. Warzywa potrzebują dużo słońca oraz odpowiedniego nawodnienia.

    Na przełomie lipca i sierpnia na roli można zbierać ogórki gruntowe. Nasiona ogórków powinno zasiać się już w kwietniu lub w maju, aby zdążyły wykiełkować i urosnąć w odpowiednim momencie. Można również zakupić sadzonki w spółdzielniach lub w sklepach ogrodniczych. Sadzonki są o tyle lepsze, że można je o wiele później zasadzić w glebie niż nasiona. Cena sadzonek jest jednak wyższa. Aby zbiory były wcześniejsze i aby nasiona odpowiednio kiełkowały, miejsce, w którym się znajdują należałoby przykryć otuliną.

    Sezon ogórkowy trwa bardzo różnie, ale najczęściej zbiory przebiegają od końca czerwca do końca sierpnia. Ogórki potrzebują specjalnych warunków i dlatego niejednokrotnie można trafić na ich zupełny zanik. Rok 2017 obfitował w ogromne zbiory tych jarzyn, w porównaniu do roku poprzedniego. W ubiegłym roku albo nie było ogórków w ogóle, albo było ich niewiele. Plantatorzy byli bardzo zawiedzeni, ponieważ nie zrobili przetworów, a najbardziej ucierpiały osoby zajmujące się handlem tymi warzywami.

    W lipcu oraz w sierpniu tego roku można było zaobserwować ich obfite zbiory. Zadowoleni byli wszyscy, którzy je uprawiali. Gospodynie mogły zrobić z nich przetwory do słoików: począwszy od ogórków kiszonych, kwaszonych, a kończąc na sałatkach ogórkowych. Ogórki posłużyły również do bieżącej przeróbki, głównie w postaci mizerii, która była konsumowana wraz z ziemniakami i koperkiem. Ogórki zawierają dużo wody, dlatego też w upalne dni służą do zaspokojenia pragnienia, a tym samym uzupełniają poziom wody w organizmie. Orzeźwienie, jakie dają jest zbawienne. Oprócz tego zawierają ogromną ilość soli mineralnych, przez co zaleca się ich niesolenie, w przypadku bezpośredniej konsumpcji. Sól kuchenna jest szkodliwa, ponieważ jej nadmierne spożycie powoduje wzrost cholesterolu, co prowadzi do złego samopoczucia oraz ryzyka zawałów mięśnia sercowego. Ponadto ostatnimi czasy promowane są zdrowe nawyki żywieniowe i ludzie ograniczają lub całkowicie eliminują codzienne zużycie soli.

    Pani Matylda, wieloletnia gospodyni domowa, a tym samym gorliwa plantatorka ogórków gruntowych podkreśla, że w tym roku odnotowała obfite zbiory zdrowych warzyw. Ogórki sieje już wczesną wiosną na swoich grządkach, a potem dba o nie, aż do czasu żniw. Przetwarza je robiąc głównie ogórki w postaci kiszonych, w słojach 2-litrowych. - Aby ogórki kiszone udały się i nie psuły należy je po przyniesieniu z pola porządnie umyć w zimnej wodzie, następnie trzeba przygotować słoiki i zakrętki. Muszą być one nowe, a jeśli wykorzystuje się je z poprzednich lat, to należy je dobrze umyć i wyparzyć. Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na ich jakość. Nie mogą być one zużyte, a tym samym nieszczelne, aby ogórki w piwnicy nie uległy zepsuciu, ponieważ są one wówczas niesmaczne, a w konsekwencji nie nadają się do spożycia – tłumaczy nasza rozmówczyni. Pani Matylda dba o to, żeby wszystko było pod kontrolą. (Przepis na pyszna ogórki poniżej).

     

    Przepis na pyszne ogórki własnej roboty:
    Po wyparzeniu słoików wkłada do nich na wstępie kwitnący koper, kolejno dodaje wcześniej obrany i odpowiednio pokrojony świeży czosnek. Można dodać również kawałki cebuli, aczkolwiek to nie jest konieczne. Królem ogórkowego szaleństwa w tym przypadku jest chrzan, a konkretnie korzenie tej rośliny. Trzeba je odciąć za pomocą noża przy samych liściach, aby je potem dobrze wyszorować, osuszyć, a następnie obrać i pokroić na mniejsze części. Przygotowany chrzan należy wrzucić do słoików. Można dodać do nich również ziarna ziela angielskiego oraz specjalną mieszankę do ogórków. Liść laurowy również jest wspaniałym składnikiem. Ogórki należy po myciu wysuszyć, a następnie ciasno wkładać do pojemników. Najbardziej sprawdzają się ogórki świeżo zebrane, a konkretnie te niewielkich rozmiarów, czyli korniszony. Duże ogórki można natomiast zakisić w garnku glinianym lub przeznaczyć do codziennej konsumpcji. Po włożeniu ogórków do słoików należy przygotować specjalną zalewę, na bazie gorącej wody i soli kuchennej. Sól trzeba dobrze wymieszać, a kiedy zalewa się przegryzie oraz wystygnie, należy nią zalać ogórki w słoikach. Wcześniej natomiast ogórki można przykryć różnego rodzaju liśćmi drzew owocowych, w tym m.in.: porzeczek oraz wiśni. Liście chrzanu również mogą okazać się niezwykle przydatne w tym celu. Po zalaniu ogórków słoje należy szczelnie zakręcić, a przed wyniesieniem ich w chłodne miejsce trzeba sprawdzić, czy zakrętki dobrze trzymają i czy po przechyleniu słoja zalewa nie wycieka. Kiszone ogórki najlepiej przechowywać na półkach w zimnej piwnicy, w zaciemnionym miejscu.

    Agnieszka Michalik
    Fot. Agnieszka Michalik

    Tag:
    Wróć ...

    Napisz komentarz

    • Komentarze pozostawiane przez zarejestrowanych użytkowników publikowane są automatycznie. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!
    • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!
    • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
    • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
    • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
    Autor:
    Komentarz:
    Token:
    Copyright © 2004-2017 - Tygodnik Nowosądecki Miasto - Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Projekt i wykonanie: 404ideas.com
    [X]

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
    Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w Twojej przeglądarce.

    Logowanie