Ustaw jako startową  |     |   Zaloguj się
 

Swiat-Pogody

Hodowla trzody chlewnej jest nieopłacalna

2017-09-09, 11:51
Polec

Masowe likwidacje stad trzody chlewnej w pow. nowosądeckim to problem, z  którym trudzą się nie tylko hodowcy, ale również handlarze tymi zwierzętami gospodarskimi. Ceny żywca poszły drastycznie w dół, ponadto zmiana przepisów dotyczących hodowli w ostatnim okresie czasu uległa zmianie. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wprowadziła całkiem nowe zasady rejestracji trzody chlewnej w gospodarstwach rolnych.

Przepisy są na tyle rygorystyczne, że każda sztuka żywca musi być osobno rejestrowana w ARiMR, co stwarza rolnikom dodatkowy dylemat. Jeżeli chodzi o wyrejestrowanie to sytuacja wygląda podobnie. Rolnicy nie kryją swojego niezadowolenia, związanego z wejściem w życie nowych przepisów. Małe prosięta również muszą być natychmiast zgłaszane i oznakowane. Upadki w stadzie bywają duże i dlatego jest to kłopotliwe dla hodowców świń. Ponadto upadłe sztuki muszą być zgłaszane do ARiMR oraz natychmiast utylizowane, co wiąże się z kosztami, za które płaci rolnik, dopiero po okazaniu faktury koszty są zwracane przez ARiMR. Niejednokrotnie taki hodowca musi bardzo długo czekać na zwrot swoich pieniędzy.

Ostatnimi czasy rynki europejskie zostały zamknięte przez chorobę Aujeszkyego oraz afrykański pomór świń (ASF), a także inne wirusy. Choroby są niezależne od hodowców, a przynoszą same straty. Rosja zamknęła swoje granice na import mięsa z wieprzowiny. Inne kraje Europy również systematycznie zamykają swoje rynki. Jeżeli w gospodarstwie wykryta jest któraś z chorób, wówczas całe stado ulega likwidacji, co wiąże się z kolosalnymi stratami. Rolnicy nie mogą pozwolić sobie na tego rodzaju deficyty, dlatego też pozbywają się stad trzody chlewnej, kierując swoją produkcję w zupełnie innym kierunku, przynoszącym oczekiwane zyski finansowe. Bardziej opłaca się np. produkcja żywca wołowego.

Ceny trzody chlewnej coraz bardziej spadają, co również ma potężny wpływ na likwidację stad przez rolników. Rolnicy ubolewają nad tym, że produkcja jest nieopłacalna. Żeby tucznik osiągnął dostateczną wielkość oraz wagę i aby nadawał się do sprzedaży, musi upłynąć niejednokrotnie nawet rok. Rolnik w tym czasie musi dostarczać zwierzętom pożywienie, bogate w witaminy oraz składniki wpływające pozytywnie na wzrost sztuki. Te zabiegi gospodarskie pochłaniają olbrzymie zasoby gotówki, które każdy hodowca chcący zarobić musi ponieść, a że ceny są bardzo niskie to nie opłaca się inwestować w ten żmudny interes.

Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w pow. nowosądeckim wg poszczególnych klas towarowych (zł/kg):
1. Żywiec 5,00-5,50
2. Klasa S 6,90
3. Klasa E 6,50-6,80

Ceny są naprawdę niskie w Małopolsce, a zwłaszcza w pow. nowosądeckim. Średnie ceny krajowe natomiast to: żywiec – 5,22 zł/kg, klasa S – 6,91 zł/kg, klasa E – 6,88 zł/kg, klasa U – 6,35 zł/kg, klasa R – 5,93 zł/kg. Ceny średnie klasyfikują się na bardzo niskim poziomie, co wpływa na niechęć rolników do produkcji oraz na niedobór żywca wieprzowego na rynku.

Handlarze są bardzo niezadowoleni i narzekają na brak towaru, muszą oni importować żywiec wieprzowy z innych krajów europejskich, co dodatkowo potęguje koszty, a tym samym minimalizuje zyski.

Hodowcy trzody chlewnej w Polsce produkowali mięso wieprzowe wysokiej jakości, bez sztucznych konserwantów i przeważnie na zdrowej dla zwierząt paszy, niemodyfikowanej genetycznie. Jakość mięsa przewyższała wielokrotnie pozostałe państwa europejskie. Niestety cena, zmiana przepisów oraz wirusy spowodowały, że produkcja okazała się całkowicie nierentowna, na co narzekają rolnicy z południowej części naszego kraju.

Agnieszka Michalik
Źródło: cenyrolnicze.pl
Fot. Lubelskie.pl

Tag:
Wróć ...

Napisz komentarz

  • Komentarze pozostawiane przez zarejestrowanych użytkowników publikowane są automatycznie. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
Autor:
Komentarz:
Token:

Copyright © 2004-2017 - Tygodnik Nowosądecki Miasto - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: 404ideas.com
[X]

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w Twojej przeglądarce.

Logowanie